Noe av det beste som skjer litteraturen hvert år, er litteraturfestivalen på Lillehammer. Publikum, forlagsfolk og forfattere blomstrer som våren selv og får påfyll i både innsikt, opplevelser og vinglass.
Arne og jeg er førstereis når det gjelder å opptre på scenen på festivalen. Torsdag 25. mai kl. 14.00-15.30, på utendørsscenen i Søndre park skjer det. Kom og hør på oss og fire andre strålende debutanter lese fra sine første publiserte verk!
Vi har bestemt oss for å lage en guide til festivalen - med godbiter også for deg som ikke har muligheten til å ta turen til Lillehammer i år. Hopp rett til spørsmålet som passer best for deg!
"Kommer min yndlingsforfatter?"
Gå til forfatteroversikten og søk på navnet.
"Jeg vil høre om noen jeg ikke har hørt om før"
Vi debutanter har fått boltreplass i programmet, og det er jeg glad for. På Nansenskolens hagefest onsdag 24. og i Søndre park torsdag 25. kl. 11.00 og 14.00 er det flust med skjønnlitterære debutanter for både voksne og barn som du kan bli kjent med. Det er også noen debutanter med på Barnebokbar torsdag kveld.
Årets tema for festivalen er "I dialog med verden". Her er det rikelig med muligheter for å støte på forfattere du ikke har hørt om før, med budskap verdt å lytte til.
En samtale om kvinners historier og erfaringer med forfattere fra Nigeria, Iran og Kina lørdag kl. 18 er et utmerket eksempel på det. Eller hva med å høre fra tre unge representanter for urfolk fra New Zealand, Grønland og Ecuador om tradisjoner og kultur og hvor viktig miljøet er for at folkegruppene skal overleve?
Vi har også lyst til å si et ekstra kia ora (velkommen på maori) til den newzelandske poeten Tayi Tibble, som sitter i det overnevnte panelet. Hun skal være med på flere arrangementer, blant annet Klubb poesi med Gro Dahle og den færøyske poeten Beinir Bergsson på fredag.
"Jeg vil gi ut bok"
Hurra for det! Enten du vil gi ut bok selv eller trenger tips fra bokbransjen, er det mye spennende og relevant i bransjeløypa. Bransjebladet og nettavisen Bok365 feirer tiårsjubileum med en rekke debatter, for eksempel Vi ser woke i hvitøyet, om hva slags prinsipper forfattere og forlag navigerer etter, med Roald Dahl-debatten friskt i minne.
Forfatterforbundet er vertskap for en diskusjon om rettigheter for forfattere og hvordan overleve som forfatter, og det er kunnskap som er vel verdt å ta med seg. Varm gjerne opp med samtalen med Lena Roer i podcasten Skrivelivet, som handler om akkurat dette.
Den danske forfatteren Solvej Balle har selvpublisert en rekke romaner og blitt belønnet med Nordisk Råds litteraturpris. Aina Skoland og Birgitte Wærstad er to utmerkede eksempler på hvordan utgi selv med kvalitet og bli lest, som også er tittelen på en panelsamtale på onsdagen.
En av vårens boksnakkiser er Hernan Diaz og hans "Tillit". Det tok tid for ham å få ut boka, men i år vant han Pulitzer-prisen for skjønnlitteratur. Solvej Balle selvpubliserte romanverket "Om utregning av romfang" og ble belønnet med Nordisk Råds litteraturpris. De snakker med Karin Haugen om hvordan man bygger forfatterskap og finner veien til framgang. Her er det garantert inspirasjon å hente.
Sjekk også Ingrids fellesskap Skrivelivet Sammen for å finne andre å sparre og skrive sammen med og å stille spørsmålene du lurer på om utgivelse.
"Jeg vil på fest!"
Da har du virkelig kommet til rett sted. Festlig løype gir deg oversikten over hvor du finner feststemte forfattere, forlagsfolk og bokelskere. Arne og jeg har en spesiell forkjærlighet for quiz, med medaljer fra norske og internasjonale mesterskap i bagasjen. Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug har barnebokquiz på onsdag. Torsdag er det Hans Olav Brenner og Siss Vik fra NRK som er quizmastere.
"Jeg kan ikke dra til Lillehammer"
Ingen fare! Det er flere arrangementer som streames og som du kan kjøpe billett til. For eksempel den overnevnte samtalen med Hernan Diaz og Solvej Balle om å bygge forfatterskap og få framgang.
Festivalen har også andre festivalløyper, f eks Undset-løype og poesiløype, hvis du har lyst til å finne programposter omkring noe du er spesielt interessert i.
Uansett om du har tenkt deg til Lillehammer eller ikke, finner du "Overløperen" og alle de andre bøkene fra festivalen i Norlis festivalbokhandel. Skal du innom byen, må du legge turen til vår personlige favoritt Anton & James, en uavhengig bokhandel med et håndplukket utvalg av kvalitetsbøker. Går de tomme for "Overløperen" noen av disse stedene, har vi med både bøker og betalingsterminal.
Ses vi på Lillehammer?
Comments